BIKAN
 

Resor med mervärde  -  Upplevelser för alla

Upplevelseresor - Start  

Information och tipps
inför din bussresa

 

 

Skidresor

Vandringsresor
Cykelresor
Vinresor
Ridresor
 
Kontakta oss med e-mail
 

Packning- bagage

Packa om möjligt i mjuka väskor. Det är ofta begränsat med plats och hårda väskor (typ Samsonite) tar större plats när man packar. Normalt gäller att du inte får ha mer än 30 kg bagage per person (inklusive det du eventuellt handlar under resan).

Vi vill gärna att ni använder skidfodral. Packa om möjligt bara ett par skidor per fodral och inget annat är skidor och stavar i fodralet.  Likaså bör brädor packas i fodral. Montera av bindningarna på brädan för ner och hemresa. Vi har verktyg med oss och hjälper gärna till med montering när vi kommer fram. Packa inte bindningar eller skor i brädfodralet. 

Om du tar med din cykel så skall du ta av pedalerna och sadeln samt vara beredd på att även framhjulet kan behöva plockas av. Du skall också vrida styret så att det står i längdriktningen så att "paketet" blir så platt som möjligt. Tänk på att skydda växelväljare och liknande ömtåliga delar så att de inte skadas under transporten.

Klicka här för packningstipps inför skidresan

Klicka här för packningstipps inför ridresan

 

Pengar - resevaluta

Normalt räcker det med Svenska kronor och Euro för att betala på de färjor och rastplatser vi använder, det går också bra att betala med kort på många ställen. På färjor och rastplatser finns i bland även bankomat.

  Att ta med inne i bussen
Även inne i bussen är platsen begränsad. Det får inte plats mycket mer än din ytterjacka på hatthyllan. Allt annat du tar med får du räkna med att ha under benen/stolen.

Om du skall åka över natten kan det vara bra att ta med en kudde och en tunnare filt. Glöm inte att packa tandborste, tandkräm, medicin och annat du behöver under resan i det du har inne i bussen. Det går normalt inte att enkelt komma åt den andra packningen under resan.

Sittplatser i bussen
Det finns en plats per person och du kan normalt inte boka eller reservera en särskild plats. Vi försöker reservera en eller två platser längst fram för tillfälligt använda, t ex för den som känner sig lite åksjuk. Om du har handikapp eller speciella behov så ta upp detta vid bokning, då kan vi diskutera vilka alternativ som finns och eventuellt kan tilläggsbeställas.   

  Raster - Mat i bussen
För att våra resor skall bli så snabba som möjligt försöker vi undvika onödiga raster. Var resa har en detaljerad tidtabell och färdplan som bygger på följande principer vid resor till Alperna.

Under nedresan gör vi inga raster innan vi kör på färjan till Tyskland, där man kan äta i lugn och ro. Vi gör ett frukoststopp vid 8 tiden och ett lunchstopp vid 12-13 tiden, båda ca 45 minuter.

På hemresan gör vi ett kortare stopp strax före midnatt. Frukost äter vi på färjan Puttgarten - Rödby. Vi gör sedan lunch stopp på ca 45 min om vi är försenade eller om vi skall köra långt upp i landet (norr om Göteborg).

OBS! Chaufförernas körtidsregler tillåter inga omvägar eller extra stopp.  De kan också, t ex vid förseningar, medföra att vi måste göra extra stopp eller måste hoppa över ett planerat stopp.

Det går bra att ta med egen matsäck i bussen. Om du slänger matrester så tänk på att dessa snabbt kan börja lukta så ta med skräpet ut och släng det vid nästa stopp. Vid vissa på-/av-stigningsplatser finns det möjlighet att kila och köpa sig t ex en macka och dricka eller gå på toa.

På bussen finns oftast dricka och kaffe att köpa.

Många (barn?) gillar godis.

 

Bussen
Bussarna är normalt utrustade med säkerhetsbälten på alla stolar, stolar som går att fälla och där stolen vid mittgången kan sidoförskjutas, fotstöd, läslampor och på många resor extra stort benutrymme, så kallat 4 stjärnigt benutrymme.

Det finns inga eluttag vid stolarna. I nödfall kan man låna ett "cigarettuttag" framme hos chauffören och vissa bussar har även 220 V uttag, men räkna inte med att kunna ladda batterier under resan.

Några av bussarna har heltäckningsmatta även under stolarna. Då gör vi ofta så att vi alla tar av oss skorna direkt innanför dörren och bär dem till sittplatsen. På så sätt blir det torrt och fin på golvet. Detta har varit mycket uppskattat av de som skall sitta i bussen hela natten. Vi meddelar  vid påstigning vad som gäller på just din buss.

  Toa på bussen
 

Det finns en toalett på bussen. Den har begränsad kapacitet så försök göra dina behov under raster och färjeresor.

Det kan vara bra att samla på sig ett antal 1 Euro och 50 cent mynt för rastplatserna längs Autobahn.

 

Underhållning på bussen
Det finns normalt CD-spelare på bussen. Ta gärna med några filmer men tänk på att det på många resor finns mindre barn med när du väljer filmerna.

Reseledaren/bussguiden avgör vilka filmer som skall visas och när de visas.

Om du har någon frågetävling eller annat att roa dina medresenärer med så är det alltid ett välkommet avbrott. Prata med reseledaren/bussguiden om vad du har med i början av resan.

 

Färjeresor
 

Under de flesta färjeresor måste alla passagerare lämna bussen. Bussen låses så du kan tryggt lämna det mest kvar på bussen. Tänk dock på att ta med pengar och pass och att inte låta värdefulla saker ligga så att de syns utifrån.

 

Sjukvård
Vi rekommenderar starkt att ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet för alla resenärer, annars kan sjukdom eller skada bli mycket dyrt. Kortet beställs gratis från försäkringskassan (klicka här för länk).

Kolla också att du har en giltig reseförsäkring och att du vet hur du skall kontakta dem från utlandet vid skada.